Kuinka esteetöntä elämää voi tukea

18.03.2015

Esteettömyys on mahdollisuutta toteuttaa itseään ja osallistua rajoitteista huolimatta. Apuväline 2015 -messut on mukana rakentamassa Esteetöntä Suomea. Marraskuussa pidettävässä tapahtumassa ovat esillä esteettömyyteen liittyvät uusimmat ratkaisut ja tuorein tieto.

– Ympäristön esteettömyys on saavutettavuutta ja helppokäyttöisyyttä. Paljon on kyse myös ajattelutavasta, asenteista ja toisten huomioon ottamisesta. Esteettömyys on turvallisuutta ja laatua. Se on välttämätöntä itsenäisen ja yhdenvertaisen osallistumisen näkökulmasta, toteaa Invalidiliiton viestintäjohtaja Sinikka Rantala.

Lähivuosina esteettömyyden kehittämisen merkitys korostuu, kun ikääntyvien ja ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa. Esteettömyydessä ei ole kyse vain rakennetun ympäristön esteettömyydestä; on otettava huomioon liikkumiseen, näkemiseen, kuulemiseen, kommunikaatioon ja aistimiseen liittyvät näkökohdat. Oikeanlaiset apuvälineet ja sopivan tuen tarjoaminen edistävät esteettömyyttä yksilötasolla.

– Suurissa kaupungeissa alkaa rakennetun ympäristön esteettömyystilanne olla suhteellisen hyvä. Esteettömän Suomen tavoitteessa on silti vielä tekemistä, toteaa Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE:n johtaja Kirsti Pesola.

Uudet rakennukset ovat yleensä esteettömiä, mutta uudisrakentaminen keskittyy suuriin taajamiin. Haasteena ovat olemassa olevat rakennukset, joiden muuttaminen esteettömiksi vaatii tahtotilan lisäksi osaamista ja rahaa.

– Kuinka järkevää olisikaan, jos kaikki rakentaminen olisi tehty alun alkaen esteettömästi, Pesola muistuttaa.

Oman kehon hallinta tuo toimintakykyä

Apuväline 2015 -tapahtumassa pidetään Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Liikuntamaa. Siellä on messuhallin täydeltä liikunnan iloa ja mahdollisuuksia sekä tietoa erityisliikunnan tukemisesta. Vammaisurheilun ja -liikunnan lajeja, sovelluksia ja välineitä voi kokeilla yli 40 toimintapisteessä. Liikuntamaassa on kokeiltavissa esimerkiksi sovelletun voimistelun Tosikulmanoja-rata.

– Oman kehon käyttö, hallinta ja hahmottaminen ovat tärkeitä toimintakyvyn tekijöitä. Tosikulmanoja tuo telinevoimistelun soveltuvalla tavalla lähes kaikkien ulottuville, kertoo Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen.

Vammaisliikunnan lajien kirjon näkeminen auttaa fysio- ja toimintaterapeutteja löytämään asiakkailleen sopivia lajeja. Ensimmäisenä messupäivänä Liikuntamaa on avoinna ammattilaisille, toisena ja kolmantena myös yleisölle.

– Välineet ovat vammaisliikunnassa olennaisessa roolissa. Liikuntamaassa välineet näkee käytössä ja saa spesiaalitietoa erityisliikunnan harrastamisesta, Juntunen sanoo.

Hän kannustaa kokeilemaan välineitä juuri itselle sopivan avun löytämiseksi. Vuokraaminen ja lainaaminen ovat hyvä tapa tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin. Liikuntamaan pisteistä saa tiedon, mistä ja miten välinettä voi vuokrata eri puolilla Suomea.

– Liikunnan esteettömyys ajatellaan usein liikuntarakentamisen esteettömyytenä. Sitäkin suurempi este liikunnan harrastamiselle voi olla oikeiden toimijoiden löytäminen ympärille. Erityisliikuntaan tarvitaan aina muiden ihmisten apua, ja jo liikunnan vaatima aikataulujen sovittaminen voi tuntua työläältä, Juntunen huomauttaa.

Apuväline 2015 tarjoaa tuoretta tietoa

Apuväline 2015 -messut 5.–7.11. ovat Suomen suurin esteettömyyden tapahtuma. Se esittelee uusimmat esteettömyyttä edistävät ratkaisut ja apuvälineet niin kotiin kuin hoitoalan ammattilaisten työhön. Muun muassa työn ergonomiaan messuilla on tarjolla runsaasti ideoita.

Tapahtuma tarjoaa tukevan tietopaketin seminaari- ja tietoiskujen ohjelmalla. Messuilla ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Liikuntamaassa tapaat yli 200 apuväline-, kuntoutus-, hoiva- ja sosiaalialan näytteilleasettajaa. Apuväline-messut järjestävät Expomark Oy, Invalidiliitto ry, Näkövammaisten Keskusliitto ry ja Sailab ry.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n ja Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKEn yhdessä järjestämä Liiku terveemmäksi esteettömästi -seminaarikiertueen viimeinen osa järjestetään Apuväline 2015 -tapahtuman yhteydessä. Siellä pidetään myös osallisuus-aiheinen Kuntoutussymposium, KOTONA KIIKUN KAAKUN -verkostotapaaminen, Rakennetun ympäristön esteettömyyskartoittajien tapaaminen sekä useita asiantuntijaluentoja.

Apuväline-messut ja Liikuntamaa
5.-7.11.2015, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus
www.apuvaline.info

Apuväline-messut ovat mukana FysioTec-messuilla, osastolla A419
Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 18.-19.3.

Lisätietoja Apuväline-tapahtumasta:
Marjut Suoniemi, myyntipäällikkö, Expomark Oy
marjut.suoniemi@expomark.fi  p. 0400 922 045

Tiedotus ja pressin palvelut:
Taina Hiekkataipale, markkinointipäällikkö, Expomark Oy
taina.hiekkataipale@expomark.fi p. 040 550 5950

Takaisin